Na balkánském poloostrově je rakije známou záležitostí. V většině státech Balkánu si pod tímto názvem můžete představit různou variaci pálenek z ovoce. S tím rozdílem že v Bulharsku, může nést čistý název ´´Rakije´´ pouze pálenka z hroznů, nejčastěji z muškátových odrůd. Rakije jako taková nemusí chutnat každému, stejně jak nechutná každému stará dobrá slivovice. Z tohoto důvodu jsem připravil seznam zajímavých koktejlů, které u nás nenajdete, ale i příjemnější cestu jak se s rakijí seznámit trošku jinak než v tvrdé formě na ex.
1. Energetický hybal
Složení:
50 ml rakije
120-150 ml zázvorové pivo
10 ml kávového likéru
2 kapky křenové štávy
Postup: Vše nalít do vysoké sklenice a dobře promíchat. Všechny produkty by měli být vychlazené.
2. Khaibol
Složení:
50 ml rakije
10 ml Campari ( Bylinný alkoholický aperitiv z Itálie)
kapku růžové vody ( voda z přídavkem oleje z růží)
120-150 ml hořkého toniku
Postup: Všechny ingredience je nutné mít dobře vychlazené. Poté vše nalít do vysoké sklenice a dobře promíchat.
3. Old Fashion
Složení:
60 ml rakije
5 ml hroznové melasy
15 ml sladkokyselý sirup ( Monin Passion Frut, či jiné prémiové sirupy sladkokyselé chuti)
2 čajové lžičky angostura (Angostura bitter je proslulí bitter z Trinidadu)
Postup: Všechny ingredience je nutné mít dobře vychlazené. Poté všechny ingredience promíchat ve sklenici na whisky a nechat si chutnat.
4. Bulharská Bloody Mary
Složení:
50ml rakije
150 ml rajčatové šťávy
Ochucení:
citronová šťáva
worcestrová omáčka
tabasco
marinovaný křen
směs Bulharského koření
– jednotlivý poměr dochucovadel bulharské Bloody Mary je čistě na vás podle vašich chuťových preferenci.
Postup: Rakije a rajčatová štáva musí být důkladně vychlazena. Poté se tyto ingredience promíchají ve vysoké sklenici, nápoj se ochutí podle vašich preferencí a znovu důkladně promíchá. Není na škodu přidat pár kostek ledu a ozdobit marinovaným křenem.
5. Rakije Daisy
Složení:
60ml rakije
20ml rumu
2-3 čajové lžičky Curacaa (likér ochucený sušenými slupkami citrusového ovoce )
3-4 čajové lžičky prémiového sirupu podle vaši chuti ( doporučen je jahodový)
šťáva z půlky limetky
cca 60ml sodovky ( víceméně podle potřeby doplnění sklenice)
Příprava: Nalijte ingredience do šejkru s připraveným ledem a dobře protřepte. Poté proceďte do sklenice a podle potřeby doplňte sodovkou.
6. Sidecar
Složení:
50ml rakije
20ml pomerančového likéru Cointreau
20ml citronové štávy
Příprava: Nalijte ingredience do šejkru naplněného ledem a dobře protřepte. Poté proceďte do sklenice a sklenici ozdobte citronovou kůrou.
7. Vieux Carre
Složení:
20ml žitné whisky
20ml rakije
20ml sladkého vermutu
2 čajová lžičky vína Bessa Valley Enira červená nebo bílá varianta
2 čajové lžičky angostura (Angostura bitter je proslulí bitter z Trinidadu)
1 čajová lžička Benediktínský likér
třešně
Příprava: Dobře promíchejte produkty ve vysoké sklenici plné ledu. Pote přelejte do sklenice na whisky přidejte třešeň a nechte si chutnat.
8.Klub
Složení:
60ml rakije
15ml likér Marashino (třešňový likér z Dalmácie)
15ml ananasový džus
2 čajové lžičky angostura (Angostura bitter je proslulí bitter z Trinidadu)
citronová kůra
jahody
Příprava: Nalijte ingredience do šejkru naplněného ledem a dobře protřepte. Poté proceďte do vychlazené sklenice a ozdobte citronovou kůrou a jahodou.
9.Corpse Reviver
Složení:
45ml rakije
25ml Calvados (nebo jiná jablečná brandy)
25ml sladký vermut
Příprava: Příprava: Nalijte ingredience do šejkru naplněného ledem a dobře protřepte. Poté proceďte do vychlazené sklenice a můžete popíjet.
10. Tom a Jery
– tento spíše zimní koktejl s rakijí je velice populární na horách v zimních střediscích.
Složení:
Pro krém:
12 Vajec
1 čajová lžička prášku na pečení
půl šálku másla (změkčeného v mikrovlnce)
1 šálek cukru
1 čajová lžička skořice
1 čajová lžička muškátového oříšku (mletý)
1 čajová lžička hřebíčku (mletý)
1 čajová lžička vanilkového extraktu
60ml rumu
Pro nápoj:
30ml tmavý rum
30ml rakije
120ml horkého mléka
Postup pro krém Tom a Jerry:
Krém můžete připravit několik hodin předem a zmrazit nebo ochladit. Tento recept zahrnuje jak ´´těstový´´ krém, tak rum v těstě, protože prášek na pečení brání oddělování cukrů a rum působí jako konzervační látka. To vám umožní přeskočit mrazničku, pokud si přejete. Jelikož jsou v receptu syrová vejce, musíte přijmout preventivní opatření a vejce držet v chladu, aby jste si neuhnali salmonelu.
1. Oddělte vejce od žloutku a vložte je do samostatných misek. Z bílků vyšlehejte sníh.
2. Přidejte změkčené máslo a cukr do misky se žloutky a šlehejte, dokud se cukr s máslem nerozpustí. Opatrně všlehejte vaječný žloutek do bílků. Poté přidejte skořici, hřebíček, muškátový oříšek, vanilku a rum. Krém zakryjte a uložte do chladničky.
Postup pro finální nápoj:
Do předem ohřátého šálku dejte 1 lžíci připraveného krému Tom a Jerry, Poté přidejte 30 ml tmavého rumu a 30ml rakije. Tento základ zalijte horkým mlékem a míchejte dokud se nevytvoří pěna na povrchu. Na konec ozdobte jemným popraškem z muškátového oříšku a hotovo.
A to je vše přeji vím dobrou chuť s nápojem Tom a Jerry.
Pokud vás zaujal některý z koktejlů, s rakijí či z minulého dílu s mastikou. Tak se můžete prokliknout na naši nabídku těchto destilátů ZDE.